Végre fájdalommentesen: Segít a fizioterápia a hátfájáson?

A hátfájást ma már Németországban az első számú széles körben elterjedt betegségnek tekintik. Ki ne tudná ezt: szúró fájdalom vagy merevség érzés a hátban? Sok ember számára a hátproblémák észrevehető korlátokat jelentenek a mindennapi életben, a munkában és a szabadidőben – és így jelentős hatással vannak életminőségünkre.

„Természetesen az életminőség nem minden.
De életminőség nélkül minden semmi.”

A fájdalom jön és megy. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk őket, ameddig csak tudjuk. Aztán sok mindent kipróbálunk, és elolvasunk egy-két tippet: Sajnos a legtöbb csak keveset vagy egyáltalán nem segít.

Valamikor mindig találkozol ezzel az egyetlen baráttal, aki fizikoterápiát ajánl nekünk – ez nagy segítség volt számára. De tényleg így van? A fizioterápia segíthet abban, hogy végre fájdalommentesek legyünk?

A fizioterápia sokféle betegség esetén segíthet

Általánosságban elmondható, hogy a fizikoterápia számos pozitív hatással van a szervezetre, mint például:

  • fájdalom enyhítése vagy enyhítése
  • A vérkeringés és az anyagcsere serkentése
  • A koordináció és a mobilitás fejlesztése
  • Erő és állóképesség növekedése

„Mens sana in corpore sano” – egészséges testben ép lélek

A fizioterápia olyan állapotot teremt, amely gyógyítja – vagy legalábbis enyhíti – a jelenlegi betegségeket, és megelőzően megelőzi a további betegségeket. Ez kiegyensúlyozottabbá tesz, és ideális esetben harmóniát teremt test és lélek között.

A fizioterápia hasznos kiegészítője, sőt néha alternatívája lehet a műtétnek vagy a gyógyszeres kezelésnek.

De segít-e a fizioterápia a hátfájáson?

Akut hátfájdalmak esetén a fizioterápia segíthet csökkenteni, visszaállítani az eredeti mozgékonyságot és ellenálló képességet.

A fizioterápia segíthet csökkenteni a hátfájás visszatérésének kockázatát.

A fizioterapeuták a terápiák és technikák széles skáláját alkalmazzák, hogy segítsenek Önnek az akut hátfájdalmak esetén, vagy támogassák a hátfájás megelőzésében.

A fizioterápia a hatékony kezelési koncepció fontos építőköve. A fizioterápiát gyakran pszichoterápiával, fájdalomterápiával vagy táplálkozással és stresszcsökkentéssel kapcsolatos coachinggal kombinálják.

A szervezet működése nagyon összetett, ezért a következők érvényesek: Minél több befolyásoló tényezőt lehet kezelni a multidiszciplináris terápiával, annál nagyobb az esélye a hosszú távú fájdalommentesség sikerének.

Milyen típusú hátfájás esetén segít a fizioterápia?

Szinte mindannyian ismerjük őket – a lüktető, szúró vagy tompa hátfájást. És amikor nagyon rosszak, szinte lehetetlen felállni, nemhogy mozogni.

A fizioterápia különböző típusú hátfájdalmakban segíthet, mint pl.

  • Nem specifikus hátfájdalom – olyan fájdalom, amelynek konkrét oka vagy sérülése nem azonosítható. Lehetséges okok például a hátizmok feszültsége.
  • Isiász fájdalom – fájdalom, amely a hátról a lábakra terjed. Lehetséges okok például a porckorongsérv.
  • A porckorongok öregedése miatti hátfájás – A gerinc degeneratív porckorongbetegsége által okozott fájdalom.
  • Gerincszűkület – a gerincvelő körüli tér szűkülete által okozott érzékenység.

Szerencsés esetben a fájdalom gyakran olyan gyorsan csillapodik, ahogy jött. Ha azonban a hátfájás néhány nap elteltével sem enyhül, forduljon orvoshoz, vagy ha szükséges, forduljon közvetlenül a fizikoterapeutához.

Ki írhat fel fizikoterápiát hátfájás esetén?

Akut hátfájás esetén elsősorban orvoshoz (háziorvoshoz vagy szakorvoshoz) kell fordulni. Ha a fájdalom továbbra is fennáll, általában fizioterápiás (más néven gyógytorna) receptet írnak fel Önnek.

Az orvos vagy a természetgyógyász felírásának alapja a gyógyszerkatalógus, amely meghatározza az Ön tüneteinek fizioterápiás kezelésének általános feltételeit.

A gyógyszerfelíráson orvosa feljegyzi a diagnózist a fő tünetekkel, a felírt mennyiséggel és a terápia céljával, de a terápia típusát és a heti kezelés gyakoriságát is.

Ha azonban csípés van, és kezelőorvosa nem ír fel Önnek gyógytornát, önköltségesként vény nélkül bármikor közvetlenül is fordulhat az Ön által megbízott gyógytornászhoz. Ezután a gyógytornász számlát állít Önnek a kezelésekért, amelyeket ezután privátban fizet.

A fizioterápia vagy a csontkovácsolás jobban segít a hátfájáson?

A fizioterapeuták az oszteopatákhoz hasonlóan egészségügyi szakemberek. Mindkettő hatékonyan segíthet a hátfájáson, de a kezelési megközelítésük kissé eltér.

Fizikoterapeutája a test mozgás- és működési képességének helyreállítására, fenntartására vagy javítására fog összpontosítani külső alkalmazással.

A terápiában sokféle technikát, edzésformát és alkalmazást alkalmaz, és serkenti a szervezet saját adaptációs mechanizmusait. Az aktív és passzív elemek ezen kombinációjával hosszú távú terápiás siker érhető el.

Az oszteopata a test egészét tekinti, és meg akar győződni arról, hogy az összes csont, izom és ízület zökkenőmentesen működik együtt.

A terápia során az oszteopata elsősorban a manuális technikákra összpontosít, hogy visszaállítsa a test egyensúlyát.

Hogyan működik a kezdeti gyógytornász kezelés?

Az első találkozás alkalmával gyógytornásza részletes kórelőzményt vesz fel, és elemzi az Ön tüneteit, életmódját, korábbi gyógyszeres kezelését és egyéni helyzetét.

Ez a különféle kérdések mellett az érintett idegek, izmok, csontok és ízületek részletes fizikális vizsgálatát is magában foglalja.

Az anamnézis alapján gyógytornásza kezelési tervet készít a hátproblémák kezelésére. Elmagyarázza Önnek, hogy mely aktív és passzív intézkedéseknek van a legnagyobb esélye a sikerre.

Nehéz megmondani, hogy melyik gyakorlatok vagy terápiás formák működnek a legjobban a hátfájás esetén – bármennyire is különböznek a fájdalom okai, azokat egyedileg kell kezelni. Sajnos itt nincs ezüstgolyó.

Egy jó fizikoterapeuta kezelésenként felméri, hogy mi a legjobb az Ön helyzetéhez. Nemcsak a kórtörténetet és a terápiás tervet veszi figyelembe, hanem az Ön kezelőegységek közötti fejlődését és gazdag tapasztalatait is.

Ha azonban bármilyen kérdése vagy aggálya van, mindig azonnal beszéljen fizikoterapeutájával.

Mert a hatékony terápia alapja az Ön és gyógytornász közötti bizalmi kapcsolaton túl az, hogy megértse a terápia céljait és megközelítését, és teljes mértékben támogassa azt – csak így tud tovább hatékonyan dolgozni egy fájdalmon. szabadon visszatérhet a mindennapi életébe.

Hogyan segít az aktív gyógytorna a hátfájásban?

Az aktív terápia során, mint például a TheraBand edzés, önállóan végez mozgásokat a tünetek gyógyítása vagy megelőzése érdekében.

Gyógytornásza megmutatja, mely gyakorlatok felelnek meg az Ön és az Ön egyéni helyzetének, és hogyan kell azokat helyesen végrehajtani. A terapeuta csak a végrehajtást javítja ki.

A terapeutájával konzultálva ezeket a gyakorlatokat is be kell építenie az otthoni mindennapjaiba.

Bár az ember szívesebben kerülné a testmozgást, ha hátfájástól szenved, nagyon fontos, hogy valamilyen módon aktív maradjon. Az aktív gyakorlatok segíthetnek fenntartani vagy javítani a hát alsó részének mozgékonyságát és erejét. A csontok és az ízületek is enyhülhetnek, és enyhíthetők a fájdalmak.

Íme néhány aktív gyakorlat, amelyet a fizikoterapeuta végezhet veled:

  • Állóképességi edzés – mozgásra késztet és növeli a pulzusszámot. Ezek a gyakorlatok nemcsak a mozgékonyság elősegítésében és a hát erősítésében segítenek, hanem a fogyásban és a közérzet növelésében is alkalmasak. Általában alacsony intenzitású edzéssel kezd, mint például gyaloglás, úszás vagy edzés az otthoni edzőgépen. A gyógytornász fokozatosan növeli az időtartamot és az intenzitást az Önnel folytatott konzultációt követően. Általában heti 4-5 alkalommal 20-30 perces állóképességi edzés javasolt.
  • Nyújtó gyakorlatok – javítja a mobilitást és csökkenti a feszültséget. Mivel sok hátfájás az izomfeszülésre és megrövidülésre vezethető vissza, a nyújtás a kiegyensúlyozott hátterápia fontos része. A lehető legjobb siker érdekében a gyógytornász által javasolt nyújtóprogramot be kell építeni a napi rutinjába. Tipikus nyújtógyakorlat a hát feszültségének és izomegyensúlyának csökkentésére például a comb hátsó részének és a hátsó nyújtók nyújtása úgy, hogy kézzel megérinti a padlót.
  • Erősítő gyakorlatok – erősítse a törzsizmokat a has, a hát és a medence területén. A hátfájás gyakran az elégtelenül edzett vagy túlfeszült izomzatra vezethető vissza. Természetes reflexként a túlterhelt izmok megfeszülhetnek és hátfájást okozhatnak. Ez különösen a törzsizmok hosszú távú erősítésével hatékonyan megelőzhető.

Hogyan segít a passzív fizioterápia a hátfájásban?

Passzív intézkedések esetén a kezelést az Ön terapeutája végzi anélkül, hogy Ön aktívan együttműködne, például az izomtapadások lazítása vagy az ízületek mobilizálása során.

A gyógytornász terápiás terve a hátproblémák kezelésére általában az alábbi manuális technikák egyikét tartalmazza az aktív elemeken kívül:

  • Manuális terápia – a mozgásszervi rendszer funkcionális rendellenességeinek mobilizálása és megszüntetése. Speciális kézmozdulatokkal és mobilizációs technikákkal a fájdalom csillapítása és a mozgászavarok megszüntetése történik. A cél az, hogy a hátat visszaállítsa az eredeti mozgástartományba.
  • Masszázs – feszültségoldó és vérkeringés fokozása. A masszázs hosszú távú hatékonysága a hátfájás csökkentésében ellentmondásos. Az esettől függően azonban hasznos kiegészítői lehetnek a terápiás tervnek.

A hátfájás minél hatékonyabb leküzdése érdekében az aktív és passzív terápiás elemeket kombinálni kell.

Gyógytornásza pontosan tudja, hogy az aktívabb gyakorlatok vagy a passzív kezelések mikor hatásosak az Ön egyéni tüneteire.

Mit kell figyelembe venni a hátfájás gyógytorna után?

Az első kezelés után a gyógytornász otthoni edzéstervet készít Önnek – mert a hátfájás hosszú távú enyhülése általában csak akkor lehetséges, ha a fizioterápiás praxisban végzett kezelések mellett a mindennapi életben is rendszeres gyakorlatokat végeznek.

Az otthoni gyakorlatokhoz elkészített edzésterv mellett gyógytornásza praktikus tanácsokkal is tud segíteni a mindennapi életben – például a helyes testtartás vagy az irodai szék és az autósülés ergonómiailag optimalizált beállítása.

A fizioterápia csak egy építőelem a hátfájás kezelésében. Hosszú távú fájdalommentesség csak akkor lehetséges, ha életmódját teste szükségleteihez igazítja. Ide tartozik a rendszeres testmozgás, a nyújtó- és erősítő gyakorlatok, de a kiegyensúlyozott étrend és a stresszkezelés a mindennapokban is.

Egy jó gyógytornász nem tud mindent megtenni – és meg sem próbál. Azonban kompetens együttműködő partnerek erős hálózatára támaszkodhat, akiknek Önt ajánlhatja.

Vannak-e mellékhatásai a hátfájás fizikoterápiájának?

A hozzáértő gyógytornász által végzett fizioterápia kevés kockázattal vagy mellékhatással jár.

Fontos, hogy a terápia során fellépő stressz személyre szabott legyen, és ne legyen túlterhelve.

Lehetséges, hogy bizonyos gyakorlatok és mozdulatok súlyosbíthatják a hátfájást – de ez nem feltétlenül rossz. Ezt azonnal jelezze gyógytornászának. Csak így tudja megítélni, hogy fájdalma ártalmatlan kezdeti súlyosbodás-e, vagy módosítania kell a terápiás tervet.

Edzés vagy kezelés után enyhe izomfájdalom léphet fel az egyes izomcsoportok fokozott igénybevétele miatt. Ez azonban nem vészes, és csak azt mutatja, hogy jó úton haladsz, és hogy szervezeted alkalmazkodik az új terhelésekhez. A fáradtság és a kimerültség is lehetséges tünet a fizioterápia után.

Ha azonban a gyakorlatokat tisztátalanul vagy helytelenül végzik, az például gyulladáshoz, zúzódásokhoz vagy esési sérülésekhez vezethet.

A sérülésmentes terápia maximális sikeréhez ezért fontos, hogy saját felelősségére tartsa be gyógytornász terápiás tervét. Minden gyakorlatot helyesen kell végrehajtani az intenzitás, az edzésforma és az ismétlések száma szempontjából.

Csak így tudja a lehető leggyorsabban visszanyerni a régi erőt, enyhíteni a fájdalmat és új csúcsteljesítményt elérni.

Hogyan találhatok egy jó fizikoterapeutát a hátfájásra?

Általánosságban elmondható, hogy a fizioterápiás kezelések Németországban nagyon magas színvonalúak. Ez elsősorban annak a sokéves intenzív képzésnek köszönhető, amelyen Németországban minden államilag engedélyezett gyógytornász részt vesz.

De e magas szint ellenére egyértelmű különbségek vannak a terápia minőségében – hogyan találhatok tehát átlagon felüli gyógytornászt?

Egyrészt a (házi)orvosától kérhet borravalót a környékbeli gyógytornásznak, amint kiállítják a gyógytornára szóló receptet.

Alternatív megoldásként az interneten is többet megtudhat. Itt például az olyan összehasonlító portálok, mint a jameda.de vagy a werkenntdenbesten.de, lehetőséget kínálnak a környék gyógytornászok és értékeléseik összehasonlítására. A Google értékelései a fizioterápiás gyakorlattal kapcsolatos ügyfél-elégedettségre is utalhatnak.

Vagy nagyon régimódi – kérjen ajánlásokat ismerőseitől és barátaitól, és kérje a terapeutákkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Mielőtt azonban időpontot foglalna, mindig jó, ha első benyomást szerez a csapatról, a kezelőszobákról és a terápiás lehetőségekről a praxis honlapján. Mert csak akkor koronázza siker a kezelést, ha teljesen jól érzi magát, és hátfájása már történelem.